Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Νέα διαστημική τουαλέτα στέλνει η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
[Euronews]: Νέα διαστημική τουαλέτα στέλνει η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

[Euronews]: Νέα διαστημική τουαλέτα στέλνει η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μια τουαλέτα μηδενικής βαρύτητας πρόκειται να στείλει η NASA για δοκιμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η τουαλέτα εφόσον περάσει τα τεστ, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική αποστολή στη Σελήνη.

Κοστίζει 23 εκατομμύρια δολάρια και θα μεταφερθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με φορτηγό διαστημόπλοιο.

Η νέα αυτή διαστημική τουαλέτα φέρει την ονομασία «Σύστημα Καθολικής Διαχείρισης Αποβλήτων» (Universal Waste Management System) και είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο.

Η λειτουργία της βασίζεται σε ένα αποχετευτικό σύστημα κενού, ειδικά κατασκευασμένο για περιβάλλοντα μηδενικής βαρύτητας.

Η αστροναύτης της NASA Τζέσικα Μέιρ παρομοίασε τη λειτουργία της διαστημικής τουαλέτας με αυτή μιας ηλεκτρικής σκούπας. «Φανταστείτε ότι έχετε μία ηλεκτρική σκούπα και ρουφάτε τα πάντα προς τα κάτω», έγραψε στο Twitter.

Για να προσθέσει πως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό «ο σημερινός καφές είναι και ο αυριανός καφές» μια που οι διαστημικές τουαλέτες διαθέτουν την τεχνολογία να επεξεργάζονται και να ανακυκλώνουν τα ανθρώπινα ούρα, μετατρέποντας τα εκ νέου σε πόσιμο νερό για τους αστροναύτες.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, η νέα αυτή τουαλέτα αποτελεί σημαντική αναβάθμιση για τις εγκαταστάσεις του διεθνούς σταθμού. Ζυγίζει 45 κιλά και έχει ύψος 71 εκατοστά, είναι δηλαδή κατά 65% μικρότερη και 40% ελαφρύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται τώρα.

Στην επόμενη αποστολή της NASA στη σελήνη αναμένεται να συμμετέχει και γυναίκα αστροναύτης, για αυτό και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος σχεδίασε μία τουαλέτα που θα μπορεί να εξυπηρετήσει στον ίδιο βαθμό και τα δύο φύλα, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν… φιλικά προς το γυναικείο φύλο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!