Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Η μόλυνση της θάλασσας από πολεμικά και χημικά υλικά που σκουριάζουν στο βυθό
[Euronews]: Η μόλυνση της θάλασσας από πολεμικά και χημικά υλικά που σκουριάζουν στο βυθό

[Euronews]: Η μόλυνση της θάλασσας από πολεμικά και χημικά υλικά που σκουριάζουν στο βυθό

Οι ελεγχόμενες εκρήξεις είναι συχνά ο μόνος ασφαλής τρόπος για την εξουδετέρωση αναρίθμητων πυρομαχικών που σκουριάζουν στον πυθμένα της θάλασσας. Οι τοποθεσίες αυτών των επικίνδυνων υλικών δεν είναι πάντα γνωστές. Υπολογίζεται ότι τα γερμανικά χωρικά ύδατα στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα περιέχουν 1,8 εκατομμύρια τόνους συμβατικών και χημικών όπλων.

Τουλάχιστον 50.000 τόνοι χημικών όπλων έχουν αποτεθεί στην Βαλτική Θάλασσα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Φονικές δηλητηριώδεις ουσίες, όπως αέριο μουστάρδας και δακρυγόνα αλλά και χημικές ενώσεις που προκαλούν ασφυξία ή πλήττουν το νευρικό σύστημα, ρυπαίνουν τη Βαλτική Θάλασσα, που θεωρείται ήδη ένα από τα πιο μολυσμένα θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο.

Ο Άαρον Μπεκ από την GEOMAR , ειδικός σε θέματα θαλάσσιας βιοχημείας, είναι επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής στην Βαλτική. Μελετά αυτή την παγκόσμια απειλή: «Είναι ένας συνδυασμός συμβατικών εκρηκτικών, όπως ΤΝΤ και χημικών όπλων. Εδώ έχουμε μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικού υλικού. Είναι γενοτοξικό, κυτταροτοξικό και καρκινογόνο. Όλες αυτές οι ενώσεις είναι τοξικές σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί ένα υποβρύχιο drone για να μελετήσει τη θαλάσσια χωματερή του Κόλμπεργκερ Χάιντε, κοντά στην γερμανική πόλη του Κιέλου. Μόνο σ’ αυτή την περιοχή, υπάρχουν περίπου 30.000 τόνοι θαλάσσιων ναρκών που σκουριάζουν, βόμβες από αεροπλάνα, κεφαλές τορπιλών και άλλα πυρομαχικά που είναι διασκορπισμένα σε μεγάλους σωρούς στον πυθμένα: «Γνωρίζουμε ότι τα χημικά διαρρέουν από το πολεμικό υλικό και μπαίνουν στους οργανισμούς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!