Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Mέσω τηλεδιάσκεψης η συνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων
[Euronews]: Mέσω τηλεδιάσκεψης η συνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

[Euronews]: Mέσω τηλεδιάσκεψης η συνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, που αρχικά επρόκειτο να γίνει στο Ζάγκρεμπ, και να σφραγίσει κατά αυτό τον τρόπο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής αναμένται να επιβεβαιωθεί από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τη συνεχή δέσμευσή της Ένωσης για τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της. Η Σύνοδος θα συζητήσει επίσης την υποστήριξη και τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του.

Της συνάντησης προεδρεύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παρευρίσκονται επίσης, οι Πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας, Βοσνίας, Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου, ενώ συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνουν μια κοινή δήλωση, με την οποία οι εταίροι των Δυτικών θα κληθούν να ευθυγραμμιστούν. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, «η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες να επιβεβαιώσουν τη σαφή υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!