Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: Το lockdown ως μορφή εξορίας: Ένα σχόλιο του εικαστικού Αϊ Γουέι Γουέι
[Euronews]: Το lockdown ως μορφή εξορίας: Ένα σχόλιο του εικαστικού Αϊ Γουέι Γουέι

[Euronews]: Το lockdown ως μορφή εξορίας: Ένα σχόλιο του εικαστικού Αϊ Γουέι Γουέι

Ο Κινέζος εικαστικός Άι Γουεϊγουέι αναζητεί το κοινό του διαρκώς. Επικοινωνεί μέσω των κοινωνικών δικτύων αλλά και με ένα νέο βιβλίο του. Τίτλος του «Στο δέρμα του ξένου». Από το 2015 που έφυγε από την πατρίδα του έχει ζήσει στο Βερολίνο και το Κέιμπριτζ. Στο βιβλίο καταγράφει τις σκέψεις του για τη ζωή σε εξορία.

Στη Βρετανία για να συνδράμει την καλλιτεχνική κοινότητα παρουσίασε την τελευταία του δουλειά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τέχνης CIRCA που διανέμει κέρδη σε καλλιτέχνες. Συγκεντρώθηκαν 60 χιλιάδες βρετανικές λίρες.

Τα θέματα τηςεξορίας και τηςζωής των προσφύγωνπαραμένουν σε κεντρικήθέση στη νέατου έκθεση στοΒερολίνο όπου κάνειιδιαίτερη μνεία σεδιάσημα ονόματα πουοδηγήθηκαν σε εξορίαή αυτοεξορία όπωςο Καρλ Μαρξ, ο Άλμπερτ Άινσταϊνή ο ΣίγκμουντΦρόιντ.

Για τον Άι Γουεϊγουέι η επιβολή lockdown για την αναχαίτιση του κορωνοϊού είναι και αυτή μια μορφή εξορίας: «Μιλάμεγια την εξορία. Υπάρχουν δυο συνθήκες. Η μία όταν άνθρωποι εκδιώχνονται από τις πατρίδες τους, τις οικογένειές τους και την ξεκάθαρη σχέση με τις ρίζες τους και την ιστορία τους. Η άλλη είναι η πνευματική εξορία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το περιβάλλον σήμερα. Ολόκληρη η κοινωνία έχει εξωθηθεί σε μια νέα, ανοίκεια κατάσταση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά. Η πανδημία λειτουργεί ως μεταφορά για τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή μας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!