Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euronews]: Λαγκάρντ: «Αδιανόητη» η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας
[Euronews]: Λαγκάρντ: «Αδιανόητη» η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας

[Euronews]: Λαγκάρντ: «Αδιανόητη» η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε τη διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι θα αποτελούσε «παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Journal du Dimanche η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει ότι «αυτός ο κανόνας αποτελεί έναν από τους πυλώνες των θεμελίων του ευρώ. Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα».

Την Παρασκευή, πάνω από 100 οικονομολόγοι απηύθυναν έκκληση να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η ΕΚΤ για να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού. «Χρωστάμε στους εαυτούς μας το 25% του χρέους μας κι αν αποπληρώσουμε το ποσό αυτό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι για να το αναχρηματοδοτούμε αντί να επενδύουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους, είτε μειώνοντας τις δαπάνες», εξήγησαν οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους πενήντα Γάλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τομά Πικετί, του Βέλγου πρώην υπουργού Πολ Μανιέτ και του Ούγγρου πρώην Λάζλο Άντορ.

«Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους», εκτίμησε η Λαγκάρντ, μιλώντας στη JDD.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!