Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Κρακοβία: Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της πόλης για τη μείωση της μόλυνσης του αέρα
[Euronews]: Κρακοβία: Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της πόλης για τη μείωση της μόλυνσης του αέρα

[Euronews]: Κρακοβία: Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της πόλης για τη μείωση της μόλυνσης του αέρα

Η Κρακοβία διαθέτει μέρη που έχουν μείνει αναλλοίωτα για αιώνες. Υπάρχουν όμως κι άλλα που έχουν αλλάξει ριζικά. Τα σημάδια αυτών των αλλαγών είναι ολοένα και περισσότερο ορατά. Κι αυτό γιατί η πολωνική πόλη με το ένα εκατομμύριο κατοίκους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης του αέρα.

Ο Λούκας Φράνεκ είναι διευθυντής του ΔΣ της Κρατικής Εταιρίας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Κρακοβίας: «__Η πόλη κτίστηκε μια εποχή που δεν αντιστοιχούσαν 700 αυτοκίνητα για κάθε 1000 κατοίκους. Δεν χωρούν όλα αυτά τα οχήματα. Οι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο δεν είναι τόσο μεγάλοι, όπως στην Βαρσοβία, το Βρότσλαβ και το Πόζναν».

Αυτό υποχρέωσε το δήμο να απαγορεύσει την χρήση των ΙΧ στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα κάποιοι δρόμοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια. Η Κρακοβία περηφανεύεται ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες πεζογέφυρες της Πολωνίας για πεζούς και ποδηλάτες. Έχει επίσης εφαρμόσει ένα δημόσιο σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων, ως μέρος του προγράμματος για χαμηλό άνθρακα της Ε.Ε.

«Καταρχάς, αυτά τα ποδήλατα είναι σε βολικό μέρος, γιατί ζω ακριβώς δίπλα. Η τιμή τους είναι σωστή: Προσφέρονται δωρεάν! Είναι και ηλεκτρικά. Εξαιρετικά από κάθε άποψη» επισημαίνει ο Μάρεκ Ρίμπαρτσικ, κάτοικος της πόλης.

Δεν είναι όλοι υπέρ των αλλαγών στην κυκλοφορία στην πόλη. Εναντίον είναι κυρίως επιχειρηματίες από τις ζώνες που έχουν καθοριστεί ως καθαρές από μεταφορές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!