Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Κουρτς: Ναι στη βοήθεια, όχι στην «ένωση χρέους»
[Euronews]: Κουρτς: Ναι στη βοήθεια, όχι στην «ένωση χρέους»

[Euronews]: Κουρτς: Ναι στη βοήθεια, όχι στην «ένωση χρέους»

Ως «ένωση χρέους από την πίσω πόρτα» περιέγραψε την γερμανογαλλική πρόταση για ευρωπαϊκό «ταμείο ανασυγκρότησης» της οικονομίας ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στο σχέδιο που παρουσίασαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Λέμε ξεκάθαρα ‘ναι’ σε άμεση βοήθεια για την πανδημία, αλλά αυτό που απορρίπτουμε είναι μια ένωση χρέους. Δεν θα ωφελούσε την Ευρώπη», δήλωσε ο Κουρτς, ο οποίος συμμετείχε το βράδυ της Παρασκευής ως επίτιμος προσκεκλημένος μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η Αυστρία θέλει να είναι αλληλέγγυα προς τις χώρες οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού, αλλά διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να είναι μόνο περιορισμένης διάρκειας ως άμεση ενίσχυση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να δεχθεί την γερμανογαλλικη πρόταση, εξηγώντας ότι «περιπέτειες οικονομικής πολιτικής, όπως μια ευρωπαϊκή ένωση χρέους, με εμάς δεν θα υπάρξουν».

Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο «οικοδεσπότης» του συνεδρίου, αρχηγός της CSU και pρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, τονίζοντας ότι «όποιος θέλει να ενδυναμώσει την Ευρώπη, πρέπει να συμμετάσχει – έστω με “πόνο στο στομάχι”. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης είναι τεράστιο, αλλά λογικό, καθώς διαφορετικά η ιδέα της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτύχει και οι χώρες της Ευρώπης να καταλήξουν μπαλάκι άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως η Κίνα», προειδοποιήσε ο κ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!