Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Κύπρoς: Το χαλούμι στη νέα εποχή (ΠΟΠ) και η γέφυρα με τους Τουρκοκύπριους
[Euronews]: Κύπρoς: Το χαλούμι στη νέα εποχή (ΠΟΠ) και η γέφυρα με τους Τουρκοκύπριους

[Euronews]: Κύπρoς: Το χαλούμι στη νέα εποχή (ΠΟΠ) και η γέφυρα με τους Τουρκοκύπριους

Το Χαλούμι είναι ένα από τα πιο γνωστά, παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν το διάσημο τυρί της Μεγαλονήσου. Σε όλες τις ταβέρνες στη Λευκωσία, το χαλούμι βρίσκεται σε κάθε τραπέζι.

«Το χαλούμι είναι ένα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο προϊόν για εμάς. Σε αντίθεση με άλλα τυριά, το χαλούμι μπορούμε να το ψήσουμε στη σχάρα, να το βράσουμε ή να το τηγανίσουμε, όμως δεν θα λιώσει. Ακόμη μπορούμε να το φάμε ωμό και φρέσκο με φρούτα ή ως ορεκτικό. Για εμάς το χαλούμι είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας μας. Αποτελεί παράδοση πολλών ετών, αιώνων μπορώ να πω» υποστηρίζει ο Μαρίνος Κάψης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Η στοά του Δήμητρη» στην Λευκωσία.

Όσοι το αγαπούν έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδωσε στο προϊόν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Η σχετική απόφαση τίθεται σε ισχύ τον Οκτώβριο. Πρακτικά σημαίνει πως μόνο το χαλούμι που παράγεται στην Κύπρο μπορεί να ονομαζέται χαλούμι και να κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στην Κύπρο υπολογίζεται πως το χαλούμι δίνει δουλειά σε περίπου 20.000 ανθρώπους. Κάθε χρόνο το εργοστάσιο «ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ » που βρίσκεται στη Λεμεσό, παράγει περίπου 10.000 τόνους χαλουμιού. Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ανοίγει νέους δρόμους .

«Η ΠΟΠ παρέχει απόλυτη προστασία στη γεωγραφική περιοχή για την οποία ισχύει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!