Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Καταγγελία Κύπριου Ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη: Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν τη Frontex στο Αιγαίο
[Euronews]: Καταγγελία Κύπριου Ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη: Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν τη Frontex στο Αιγαίο

[Euronews]: Καταγγελία Κύπριου Ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη: Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν τη Frontex στο Αιγαίο

Με κατεπείγουσα γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) καταγγέλλει δύο νέες προκλήσεις που σημειώθηκαν στο ανατολικό Αιγαίο στις 26 και 27 Απριλίου 2021 εναντίον ευρωπαϊκών σκαφών της Frontex από την Τουρκία, αναδεικνύοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι εν λόγω τουρκικές ακταιωροί αποκτήθηκαν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Όπως παραθέτει στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης, τουρκικές ακταιωροί εισήλθαν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Χίου και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κανόνων, προσπάθησαν να εμβολίσουν 2 σκάφη της Frontex.

Επρόκειτο για Παράκτια Περιπολικά Σκάφη του Φινλανδικού και Σουηδικού Αποσπάσματος τα οποία συμμετέχουν και ενεργούν ως σκάφη της Frontex στην κοινή επιχείρηση «Ποσειδών». Και στις δύο περιπτώσεις η σύγκρουση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

O Κύπριος Ευρωβουλευτής σημειώνει στην καταγγελία του ότι «σε αυτά προστίθεται το πολύ σοβαρό και σημαντικό γεγονός ότι σύμφωνα με αδιαμφισβήτητες πηγές, οι τουρκικές ακταιωροί αποκτήθηκαν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενίσχυσης της τουρκικής ακτοφυλακής για αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης».

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές ακταιωροί που έδρασαν κατά της Frontex αποκτήθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “Instrument Contributing to Stability and Peace”.

Στην παρέμβαση του ο κ. Μαυρίδης ζητεί από την ΕΕ να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν τέτοιες παράνομες και επιθετικές ενέργειες από την Τουρκία, οι οποίες στρέφονται ενάντια σε ολόκληρη την ΕΕ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!