Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Η ιστορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία
[Euronews]: Η ιστορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία

[Euronews]: Η ιστορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία

Μετά τον πόλεμο της Βοσνίας, δημιουργήθηκε στην Χάγη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία το οποίο ανέλαβε την ευθύνη να ερευνήσει για την διάπραξη η μη των χειρότερων εγκλήματων πολέμου που έγιναν σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το 1945.

Στα 24 χρόνια της ύπαρξή αυτής της μοναδικής περίπτωσης δικαστηρίου στα διεθνή ποινικά δεδομένα, από το 1993 ως και το 2017, κάθισαν στο εδώλιό του ως κατηγορούνενοι 161 άτομα, εκ των οποίων 90 κρίθηκαν ένοχοι και 19 αθωώθηκαν.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην προηγηθείσα αποτυχία της να εμποδίσει τον κύκλο του αίματος. Ο Καρμελ Αγκιους υπήρξε ένα από τα βασικά μέλη του.

Μιλώντας στο euronews, ο διάσημος δικαστής υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των γεγονότων του παρελθόντος έχει βοηθήσει πολλούς να γυρίσουν τη σελίδα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Βοσνία Ερζεγοβίνη υπάρχει μια τεράστια πλειοψηφία ανθρώπων που έχουν ωριμάσει ως αποτέλεσμα των γεγονότων στη Σρεμπρένιτσα και που γνωρίζουν πλήρως την ανάγκη να φτάσουν σε ένα επίπεδο συνδιαλλαγής ώστε να αντιμετωπίσουν το παρελθόν, να συμφιλιωθούν με αυτό και να προχωρήσουν».

Για να ληφθούν οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία χρειάστηκε να εξεταστούν 4.650 μάρτυρες σε περίπου 10.800 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, ενώ εξετάστηκαν πάνω από 2,5 εκατ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!