Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Ιράν: Έκτακτες διαβουλεύσεις για να μείνει ζωντανή η συμφωνία
[Euronews]: Ιράν: Έκτακτες διαβουλεύσεις για να μείνει ζωντανή η συμφωνία

[Euronews]: Ιράν: Έκτακτες διαβουλεύσεις για να μείνει ζωντανή η συμφωνία

Στην Τεχεράνη έφτασε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Η επίσκεψη Γκρόσι στο Ιράν γίνεται με σκοπό να βρεθεί μία λύση πριν “τιναχθεί στον αέρα” η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Σε έκθεση που παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στα κράτη μέλη, ο Ραφαέλ Γκρόσι επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε από το Ιράν για το γεγονός ότι από τις 23 Φεβρουαρίου “η χώρα θα σταματήσει να εφαρμόζει τα εθελοντικά μέτρα διαφάνειας”, σύμφωνα με δήλωση της ΙΑΕΑ που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασάμ Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας.

Ήδη, πριν ένα χρόνο, μιλώντας αποκλειστικά στο euronews, ο Ρ. Γκρόσι είχε επιβεβαιώσει «μειούμενο βαθμό συμμόρφωσης με τη συμφωνία του 2015».

Την οργή της ιρανικής κυβέρνησης προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες καθυστερούν, όπως υποστηρίζει, να προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων σε πετρέλαιο και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Το Δεκέμβριο του 2020, το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε νόμο που προβλέπει περιορισμό της πρόσβασης των επιθεωρητών του ΟΗΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Οι τελευταίες εξελίξεις περιορίζουν την αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει η εκλογή Μπάιντεν για βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Τεχεράνης και επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!