Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: ΗΠΑ-Βρετανία: Μία όχι και τόσο ειδική σχέση: το πρώτο τετ α τετ Μπάιντεν -Τζόνσον
[Euronews]: ΗΠΑ-Βρετανία: Μία όχι και τόσο ειδική σχέση: το πρώτο τετ α τετ Μπάιντεν -Τζόνσον

[Euronews]: ΗΠΑ-Βρετανία: Μία όχι και τόσο ειδική σχέση: το πρώτο τετ α τετ Μπάιντεν -Τζόνσον

Μύθος ή πραγματικότητα, ολόκληρες γενιές βρετανών ηγετών υπερηφανεύονταν για την «ειδική» ιδεολογική, ιστορική, πολιτική, πολιτιστική… σχέση ανάμεσα στην χώρα τους και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά πριν από το πρώτο τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν και υπό στην σκιά του Brexit και των παρεπομένων του, ο Μπόρις Τζόνσον προτιμά να αποφύγει αυτή την έκφραση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υποδέχεται τον αμερικανό πρόεδρο στη Κορνουάλη σήμερα, παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) που θα είναι αφιερωμένη σε μία σειρά θεμάτων, από την πανδημία μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Ακόμη και όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Λονδίνο επέμενε στην ταύτισή του με την Ουάσινγκτον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και η προσδοκία ήταν ότι αυτός ο δεσμός ανάμεσα στους δύο αγγλόφωνος ιστορικούς συμμάχους θα ενισχυόταν τώρα που το Brexit έχει γίνει πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον, γεννημένος στην Νέα Υόρκη, είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι η έκφραση «ειδική σχέση» δεν του αρέσει, σύμφωνα με το πορτρέτο που του αφιέρωσε το περιοδικό The Atlantic.

«Για τον Τζόνσον, η έκφραση δίνει την εικόνα θέσης αδυναμίας», σύμφωνα με το άρθρο, την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον ονειρεύεται ένα Ηνωμένο Βασίλειο που θα «ακτινοβολεί» στην διεθνή σκηνή, τώρα που απαλλάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο πρωθυπουργός έχει ήδη πει ότι προτιμά να μην χρησιμοποιεί αυτήν την έκφραση», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του για να διευκρινίσει: «Ομως αυτό δεν αφαιρεί τίποτε από την σημασία που αποδίδουμε στην σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ο κοντινότερος σύμμαχος».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!