Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Ευρωπαϊκή επίθεση στον επεκτατισμό της Κίνας στη Μεσόγειο
[Euronews]: Ευρωπαϊκή επίθεση στον επεκτατισμό της Κίνας στη Μεσόγειο

[Euronews]: Ευρωπαϊκή επίθεση στον επεκτατισμό της Κίνας στη Μεσόγειο

Η ΕΕ αναπτύσσει το δικό της σχέδιο για να ανταγωνιστεί την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.

Ο ασιατικός γίγαντας έχει ήδη αρχίσει να επενδύει στο ελληνικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς και στην Ιταλία, δείχνοντας ότι η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί βασική διαδρομή για έργα μεταφορών και υποδομών.

Σήμερα, όμως, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στη στρατηγική τους “Παγκόσμια Συνδεδεμένη Ευρώπη”, πιέζοντας για επενδύσεις σε ορατά έργα που θα συνδέσουν την Ευρώπη με τον κόσμο από το 2022.

«Έχει ευρύτερο σκοπό να θέσει τη συνδεσιμότητα στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής. Ξεκινήσαμε να το κάνουμε αυτό πριν από δύο χρόνια με τη συμφωνία μας με την Ιαπωνία. Αλλά φαίνεται ότι σήμερα είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εξετάσουμε τα προβλήματα συνδεσιμότητας με την ευρύτερη Μέση Ανατολή και να κοιτάξουμε προς την Κεντρική Ασία και την Κίνα. Αλλά όχι με την ίδια προσέγγιση και τους ίδιους σκοπούς που έχει η Κίνα με την πρωτοβουλία Belt and Road», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η καλύτερη συνδεσιμότητα σημαίνει διαφοροποίηση των αλυσίδων ανεφοδιασμού και μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων για την ΕΕ και τους εταίρους της.

Το Μαυροβούνιο, για παράδειγμα, αγωνίζεται να πληρώσει ένα κινεζικό δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το σχέδιο αυτό του αυτοκινητόδρομου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!