Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί την Ελβετία
[Euronews]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί την Ελβετία

[Euronews]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί την Ελβετία

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελβετία κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου (μίας συμφωνίας- πλαίσιο), που θα αντικαταστήσει τις εκατοντάδες επιμέρους συμφωνίες μεταξύ των δύο μερών απέτυχαν.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το τραπέζι του διαλόγου.

Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους.

«Η παρούσα εμπορική συμφωνία με την Ελβετία είναι σχεδόν 50 ετών. Οι κλαδικές συμφωνίες είναι πάνω από 20 ετών. Προφανώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία εξελίσσεται. Όταν δεν έχουμε συμφωνίες πλαίσιο, όλες οι άλλες συμφωνίες δεν εξελίσσονται» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερικ Μάμερ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι αν η Ελβετία δεν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι επιπτώσεις για την χώρα των Άλπεων, που περιβάλλεται από μέλη της Ένωσης, θα είναι σημαντικές.

Η Ελβετία, από την πλευρά της, λαμβάνει προληπτικά μέτρα, όπως οι επιπλέον προμήθειες φαρμακευτικών ειδών, για να προλάβει πιθανές ελλείψεις βασικών ειδών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελβετία, για να μη δημιουργήσουν κακό προηγούμενο ενόψει των νέων διαγματεύσεων για το brexit.

Τα μεγάλα «αγκάθια»

Βασικό σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών είναι η ελεύθερη μετακίνηση πολίτων, κυρίως από τις ευρωπαϊκες χώρες προς την Ελβετία και το πλαίσιο για την προστασία των υψηλών μισθών στην Ελβετία.

Σωματεία της Ελβετίας υποστηρίζουν ότι πλήρες άνοιγμα των συνόρων θα πιέσει προς τα κάτω τους πολύ υψηλότερους μισθούς της Ελβετίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!