Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: Εντυπωσιακά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
[Euronews]: Εντυπωσιακά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

[Euronews]: Εντυπωσιακά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Η Κέρος και το γειτονικό της Δασκαλιό πρωταγωνιστούν στην εντυπωσιακή αρχαιολογική έκθεση «Δες απέναντι. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να δει ευρήματα από τις ανασκαφές στα δύο αυτά νησιά που ήταν στην αρχαιότητα ενωμένα, με μια λωρίδα ξηράς. Γύρω στο 1500-1000 π.Χ. γεωλογικές εξελίξεις οδήγησαν στο χωρισμό τους και στη σημερινή τους εικόνα.

Η Κέρος αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ο οποίος αναπτύχθηκε στην πρώτη φάση της εποχής του Χαλκού (3200-2.100 π.Χ.). Στο νησί ανακαλύφθηκε ένα αινιγματικό σύνολο από σπασμένα μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία, κεραμικά και λίθινα αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν διάσπαρτα σε δύο γειτονικές περιοχές. Μοιάζει σαν η Κέρος να λειτουργούσε ως ένας χώρος λατρείας, όπου κάτοικοι των γύρω νησιών έρχονταν για να αποθέσουν εκεί κομμάτια των σπασμένων αυτών αντικειμένων, ακολουθώντας μια τελετουργική παράδοση αιώνων.

ΔασκαλιόΕφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-The Cambridge Keros Project

Σε απόσταση 90 μόλις μέτρων, βρίσκεται ο οικισμός του Δασκαλιού, που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του διαμόρφωση και τις επαφές του με τα γειτονικά νησιά. Η δημιουργία και η ανάπτυξή του οφείλονται μάλλον στον ιερό χώρο της Κέρου. Ο οικισμός μάλιστα επέζησε και μετά την εγκατάλειψη του τελετουργικού της απόθεσης στην Κέρο. Η έρευνα και η μελέτη των ευρημάτων αποδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της Κέρου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις απαρχές της αστικοποίησης και τα θαλάσσια δίκτυα διακίνησης πρώτων υλών και αγαθών στο Αιγαίο κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!