Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euronews]: «Ελλάδα 2.0»: Σήμερα το πράσινο φως από το Ecofin – Τα επόμενα βήματα
[Euronews]: «Ελλάδα 2.0»: Σήμερα το πράσινο φως από το Ecofin – Τα επόμενα βήματα

[Euronews]: «Ελλάδα 2.0»: Σήμερα το πράσινο φως από το Ecofin – Τα επόμενα βήματα

Ειδική σημασία έχει για την Ελλάδα η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) καθώς το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα με τα 12 Σχέδια που θα εγκριθούν.

Μετά και τη θετική απόφαση του Συμβουλίου, θα ακολουθήσει μια διαδικασία υπογραφής των νομικών κειμένων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου τα κείμενα να πάνε κατόπιν στη Βουλή προς ψήφιση.

Αμέσως μετά, πιθανότατα έως τα τέλη Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην εκταμίευση της προκαταβολής ύψους περίπου 4 δις. ευρώ. Ανοιχτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην περίπτωση που η Κομισιόν δεν συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται εντός του μήνα.

Ήδη έχει αντλήσει 35 δις. ευρώ και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την άντληση επιπλέον κεφαλαίων εντός του Ιουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο στην ΕΡΤ «αν για κάποιο λόγο δεν καταστεί εφικτό, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουμε λίγο τις πληρωμές μέχρι να αντληθούν τα χρήματα»

Μάλιστα στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν δημιουργηθεί δύο λογαριασμοί. Στον έναν θα κατευθύνονται τα ποσά που θα έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεων και στον άλλο τα ποσά από το σκέλος των δανείων.

Για το 2021 η Αθήνα στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γύρω στα 7,5 δισ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!