Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: «Εφ’ όσον η Αγία Σοφία υπάρχει εκεί, το Βυζάντιο θα είναι πάντα εκεί»
[Euronews]: «Εφ’ όσον η Αγία Σοφία υπάρχει εκεί, το Βυζάντιο θα είναι πάντα εκεί»

[Euronews]: «Εφ’ όσον η Αγία Σοφία υπάρχει εκεί, το Βυζάντιο θα είναι πάντα εκεί»

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία έφυγε σε μικρή ηλικία για τη μητροπολιτική Ελλάδα, ο Γιώργος Αναπνιώτης έχει αφιερώσει ως αρχιτέκτων-ερευνητής πάνω από είκοσι χρόνια στη μελέτη της Βασιλεύουσας. Το έργο του για την αναπαράσταση της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κοσμεί και δεσπόζει στην είσοδο του κτιρίου της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την μοναδική επιστημονικά ακριβή παρουσίαση της αλυσίδας του Κεράτιου Κόλπου.

Όταν τον ρωτήσαμε για την Αγία Σοφία, η απάντησή του ήταν ότι το μεγαλείο της ξεπερνά τις όποιες τουρκικές πρωτοβουλίες.

«Προπάντων εμείς οι Κωνσταντινουπολίτες που ζήσαμε στη σκιά της Αγίας Σοφίας, έστω και με τους τέσσερις μιναρέδες, όταν μπαίναμε μέσα αισθανόμασταν μια αγαλλίαση και υπερηφάνια και προσκυνούσαμε – βέβαια όχι επίσημα, αλλά από μέσα μας. Η δομή της Αγίας Σοφίας και το περίτεχνο περίβλημά της ήταν τέτοιο που ακόμα και μέχρι σήμερα δείχνει μεγαλύτερη και ωραιότερη από τον Άγιο Πέτρο. Αυτό το έργο ήταν πάντα στην καρδιά μας και, παρά το ότι θα το κάνουν τζαμί, εφ’ όσον υπάρχει εκεί, το Βυζάντιο θα είναι πάντα εκεί», μας λέει, ενώ μας ξεναγεί περήφανος στο έργο του, ένα έργο ζωής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Νίκο Ουζούνογλου, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν βοηθά στη χαλιναγώγηση των θρησκευτικών και όχι μόνο φανατισμών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!