Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euronews]: Δανία: Τέλος στις εξορύξεις στην Βορεία Θάλασσα το 2050
[Euronews]: Δανία: Τέλος στις εξορύξεις στην Βορεία Θάλασσα το 2050

[Euronews]: Δανία: Τέλος στις εξορύξεις στην Βορεία Θάλασσα το 2050

Η Δανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ε.Ε μετά και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βασίζει μεγάλο μέρους του ΑΕΠ της στην ενέργεια, αλλά θέλοντας να περάσει στη νέα εποχή και θα σταματήσει τις εξορύξεις στην Βόρεια Θάλασσα ως το 2050.

«Η Δανία θα πρέπει να γίνει ηγέτιδα ως πράσινο παράδειγμα κι ένας από τους τρόπους να το πετύχει είναι να θέσει καταληκτική ημερομηνία εξορύξεων παρά το ότι είναι η μεγαλύτερης ευρωπαϊκή πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Αν σταματήσουμε νωρίτερα το τίμημα θα είναι υψηλότερο και το κλιματικό αποτύπωμα επίσης», τόνισε Νταν Γιόργκενσεν, Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας της Δανίας.

Η Δανία δραστηριοποιείται σε 20 πεδία εξορύξεων με 55 πλατφόρμες. Οι εταιρίες εκμετάλλευσης εμφανίζονται προβληματισμένες για την μετεξέλιξη.

«Είμαι και ενοχλημένος και ανήσυχος, διότι αυτή η μεγάλη πράσινη αναδιοργάνωση που έχουμε στον ενεργειακό τομέα της Δανίας, που θέλουμε να διατηρήσουμε την πρωτοπορία ως χώρα και με την οποία ωφελείται και η αιολική βιομηχανία, απειλείται να σταματήσει ή και να εξαφανιστεί αν δεν συνεχίσουμε την δραστηριότητα στην Βόρεια Θάλασσα», υποστηρίζει ο Γιέσπερ Χογ Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της North Sea.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η για παράδειγμα η Greenpeace έκανε λόγο για «απόφαση-ορόσημο για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».

Η Έλεν Χέιγκελ επικεφαλής της δανικής Greenpeace επεσήμανε ότι «η πλούσια Δανία έχει ηθική υποχρέωση να ως προς την έρευνα του πετρελαίου και να στείλει ξεκάθαρο σήμα ότι ο κόσμος μπορεί να δράσει άμεσα για να τηρήσει τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού»

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!