Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: COVID-19: Πρόκληση η επάρκεια αγαθών στην αγορά
[Euronews]: COVID-19: Πρόκληση η επάρκεια αγαθών στην αγορά

[Euronews]: COVID-19: Πρόκληση η επάρκεια αγαθών στην αγορά

Μπροστά στα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ, παραγωγοί και καταναλωτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο όσο η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται.

Τις πρώτες ημέρες της κρίσης επικράτησε πανικός στο καταναλωτικό κοινό, ακόμη και σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Γρήγορα όμως η αγορά ομαλοποιήθηκε.

«Δεν υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων στη Γαλλία και δεν πρόκειται να υπάρξουν. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε μαζί με τον υπουργό Γεωργίας. Η δέσμευση τηρήθηκε χάρη στην ιδιαίτερη κινητοποίηση όλων όσοι συμμετέχουν στη διατροφική αλυσίδα. Και νομίζω ότι αξίζει να είμαστε περήφανοι λέγοντας ότι στη Γαλλία η ασφάλεια των τροφίμων είναι εγγυημένη ακόμη και σε περιόδους κρίσης«, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

Στη Γερμανία καταφθάνουν κατά χιλιάδες Βούλγαροι και Ρουμάνοι εποχικοί εργάτες προκειμένου να εργαστούν στον αγροτικό τομέα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 εποχικοί εργάτες θα εργαστούν στις φράουλες και τα σπαράγγια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε άμεσα καθιστώντας την επάρκεια των αγαθών στην αγορά ως καθοριστικής σημασίας.

Έτσι διασφαλίστηκε η ομαλή ροή στη διακίνηση προϊόντων, παρά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία εξαιτίας του COVID-19 και αποφεύχθηκαν οι μεγάλες ουρές φορτηγών στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών.

Παράγοντες της αγοράς ωστόσο σημειώνουν ότι η απουσία κοινών μέτρων για την προμήθεια βασικών φρούτων και λαχανικών δημιουργεί κινδύνους.

Μια λύση, θεωρούν, θα μπορούσε να είναι η ευρεία διευκόλυνση των ταξιδιών, έτσι ώστε να επιτραπεί σε περισσότερους εποχικούς εργάτες να καλύψουν τα εργασιακά κενά στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!