Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: AUKUS: «Βαθιά κρίση» στις σχέσεις Γαλλίας με ΗΠΑ και Αυστραλία
[Euronews]: AUKUS: «Βαθιά κρίση» στις σχέσεις Γαλλίας με ΗΠΑ και Αυστραλία

[Euronews]: AUKUS: «Βαθιά κρίση» στις σχέσεις Γαλλίας με ΗΠΑ και Αυστραλία

Με βαριές εκφράσεις η Γαλλία επιμένει στην ανοιχτή ρήξη με Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη συμφωνία AUKUS και την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει παραγγελία -μαμούθ γαλλικών υποβρυχίων.

Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείε ς επαναλαμβάνουν ότι είχαν ενημερώσει το Παρίσι για τις προθέσεις τους, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο αυτό δεν έχει κατευνάσει τη γαλλική οργή.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στο France 2, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, εξήγησε την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους Γάλλους πρέσβεις από Αυστραλία και ΗΠΑ:

«Είναι συμβολική κίνηση. Υπήρχε ένα ψέμα, υπήρχε διπροσωπία, υπήρξε μεγάλη παραβίαση εμπιστοσύνης και περιφρόνηση, οπότε τα πράγματα δεν πάνε καλά μεταξύ μας, καθόλου. Σημαίνει ότι υπάρχει κρίση. Υπάρχει λοιπόν μια συμβολική πτυχή: ανακαλέσαμε τους πρέσβεις μας για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε και να δείξουμε στους πρώην εταίρους μας τη βαθιά μας δυσαρέσκεια, η κρίση είναι βαθιά.»

Από την οργή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών δεν ξέφυγε ούτε η Μεγάλη Βρετανία.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Γαλλία δεν ανακάλεσε και τον πρέσβη από το Λονδίνο, αφού η Βρετανία είναι το τρίτο μέρος της συμφωνίας AUKUS, απάντησε ότι για την Μ. Βρετανία «γνωρίζουμε τον μόνιμο οπορτουνισμό της» και προσέθεσε «η Μεγάλη Βρετανία είναι περίπου ο τελευταίος τροχός της αμάξης σε αυτή την υπόθεση».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!