Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Αλγερία: Πέθανε ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα
[Euronews]: Αλγερία: Πέθανε ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα

[Euronews]: Αλγερία: Πέθανε ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Ηγέτης στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία και στη συνέχεια της ανεξάρτητης Αλγερίας, απομακρύνθηκε τελικά από το ύπατο αξίωμα το 2019, μετά από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Από το 2013, όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, η κατάσταση της υγείας του ήταν επιβαρυμένη, ωστόσο το επιτελείο του φρόντιζε να μη διαρρεύσει.

Ο Μπουτεφλίκα του 2019 δεν θύμιζε σε τίποτα τον δραστήριο νεαρό άνδρα της δεκαετίας του ’60. Μετά τον πόλεμο ανέλαβε κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο σε ηλικία μόλις 25 ετών και ξεκίνησε η αναρρίχησή του στην εξουσία.

Υπουργός Εξωτερικών επί 16 χρόνια, από το 1963 ως το 1979, δημιούργησε ένα δίκτυο υποστήριξης μεταξύ αραβικών χωρών. Κάπως έτσι, κατέστησε την Αλγερία μια από τις ηγετικές δυνάμεις του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου».

Στο εσωτερικό, ήταν το δεξί χέρι του προέδρου Χουαρί Μπουμεντιέν, όμως μετά το θάνατό του το 1978 μπήκε στο περιθώριο και αυτοεξορίστηκε στο Ντουμπάι και κατόπιν στη Γενεύη.

Ο Μπουτεφλίκα έκανε τη μεγάλη επιστροφή το 1999 ως προεδρικός υποψήφιος με τη στήριξη του στρατού. Κέρδισε από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 70%.

Κλήθηκε να αποκαταστήσει την ειρήνη σε μια χώρα βαριά πληγωμένη από τον πολυετή εμφύλιο.

Ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Αστική Αρμονία», που παρείχε αμνηστία ή μειωμένη ποινή σε ισλαμιστές μαχητές, με αντάλλαγμα τον αφοπλισμό τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!