Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Αϊτή: Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε τάξη και εκλογές
[Euronews]: Αϊτή: Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε τάξη και εκλογές

[Euronews]: Αϊτή: Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε τάξη και εκλογές

Ο νέος πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ενρί ανέλαβε επισήμως χθες Τρίτη τα ηνία μιας χώρας στα πρόθυρα του χάους υποσχόμενος να αποκαταστήσει την τάξη προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές, όπως ζητούν οι πολίτες και η διεθνής κοινότητα.

Ο 71χρονος πρώην νευροχειρουργός είναι ο έβδομος και τελευταίος πρωθυπουργός που διόρισε ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοϊζέ προτού δολοφονηθεί στο σπίτι του στις 7 Ιουλίου.

«Μια από τις προτεραιότητές μου θα είναι να επαναβεβαιώσω τους πολίτες πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την ασφάλεια. Είναι ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να ασχοληθώ, διότι είχε κατανοήσει πολύ καλά ότι αποτελεί προϋπόθεση αν επιθυμούμε να πετύχουμε στο άλλο ζήτημα που μας απασχολεί: τη διεξαγωγή αξιόπιστων, έντιμων, διαφανών και περιληπτικών εκλογών», τόνισε ο Ενρί.

Πριν την τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησής του στο Πορτ-ο- Πρενς αποτίθηκε φόρος τιμής στον πρόεδρο Μοϊζέ.

Πέντε γυναίκες υπουργοί

Η νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποτελείται από 18 υπουργούς, εκ των οποίων πέντε γυναίκες. Εκτός από τον θώκο του πρωθυπουργού ο Ενρί θα αναλάβει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας.

Ο Κλοντ Ζοζέφ, που εκτελούσε χρέη μεταβατικού πρωθυπουργού όταν δολοφονήθηκε ο Μοϊζέ, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Ενρί και του Ζοζέφ για την ανάληψη της πρωθυπουργίας έληξε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι πρεσβείες διάφορων χωρών, ανάμεσά τους της Γαλλίας και των ΗΠΑ, καθώς και οι απεσταλμένοι του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και του ΟΗΕ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!