Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ Ανατολικογερμανών και Δυτικογερμανών
[Euronews]: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ Ανατολικογερμανών και Δυτικογερμανών

[Euronews]: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ Ανατολικογερμανών και Δυτικογερμανών

Πέρασαν 30 χρόνια από την ημέρα που χάρη σε μια ειρηνική επανάσταση των λαών, έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο δεκαετιών: η επανένωση των δύο Γερμανιών.

Το 1990 ήταν μια χρονια που έπνεε ο άνεμος της αλλαγής, όπως τραγούδησαν και οι Scorpions. Ωστόσο τρεις δεκαετίες μετά, οι διαφορές ανάμεσα στην πλούσια Δύση και την φτωχή Ανατολή παραμένουν.

Ο Μάρκο Βάντερβιτς, ειδικός εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τα νέα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, ήταν έφηβος εκείνη την περίοδο. Θυμάται, μιλώντας στο euronews:

«Ηταν μια υπέροχη εποχή. Από τη μια διώξαμε αυτήν την δικτατορία και από την άλλη οδηγηθήκαμε στην μετάβαση. Φυγαμε από το «Είμαστε ο λαός» και πήγαμε στο «Ειμαστε ένας ενωμένος λαός». Η επανένωση ήταν ένα δώρο, η διαιρεση της χώρας τερματίστηκε. Το γεγονός ότι ο κόσμος έμενε και πάλι σε μια ενιαία χώρα και βίωνε σε μία δημοκρατία».

Οπως προαναφέρθηκε, παρά την επανένωση, κάποιες διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται. Για παράδειγμα στους μισθούς και τις συντάξεις, που σε γενικές γραμμές είναι χαμηλότερες στις πρώην ανατολικές περιοχές. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά η πλήρης εξισορρόπηση είναι ένα μάλλον ουτοπικό όνειρο.

«Πιστεύω επίσης ότι σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και αν το επιδιώξουμε, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μεσοπρόθεσμα το 100% με τον δυτικό μέσο όρο, επειδή οι δυναμικές οικονομικές περιοχές όπως η Περιοχή Ρήνου-Μάιν, γνωστή και ως μητροπολιτική περιοχή Φραγκφούρτης ή σαν και αυτή του Μονάχου, δεν υπάρχουν σε αυτά τα πέντε νέα ομόσπονδα κρατίδια.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!