Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Αφγανιστάν: Ταλιμπάν και εκπαίδευση
[Euronews]: Αφγανιστάν: Ταλιμπάν και εκπαίδευση

[Euronews]: Αφγανιστάν: Ταλιμπάν και εκπαίδευση

Παιδικές φωνές αντηχούν στο δημοτικό σχολείο της Καμπούλ.

Οι μικροί μαθητές προσέρχονται για άλλη μία ημέρα εκπαίδευσης, με χαμόγελο και θέληση.

- Σου αρέσει το σχολείο;

- Ναι.

- Πόσο πολύ

- Πάρα πολύ, σπουδάζω για να φωτίσω το μέλλον μου

Η κατάσταση στα περισσότερα σχολεία της αφγανικής πρωτεύουσας αυτήν την περίοδο, τις πρώτες εβδομάδες κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, είναι ρευστή.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στα κορίτσια. Η γενική οδηγία είναι πως η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνεται επί τη βάσει του ισλαμικού νόμου.

«Προσπαθούμε να κάνουμε εύκολη την διδασκαλία στους μαθητές της χώρας. Θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται», υποστηρίζει ο Μουτζιμπουραχμάν Ολφάτ, δάσκαλος.

Στην είσοδο του υπουργείου ανωτάτης εκπαίδευσης κάποιες γυναίκες, συνοδεία ανδρών μελών των οικογενειών τους, προσπαθούν να μάθουν τί θα γίνει με τα μαθήματά τους.

Αλλά δεν τις αφήνουν να μπουν μέσα.

Η Ανελίζ Μπόρζες , απεσταλμένη του Euronews στο Αφγανιστάν, έθεσε το ερώτημα στον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος δέχθηκε να απαντήσει.

Μοναδική προϋπόθεση να τον αποκαλεί «καθηγητή Καμράν»

«Η πολιτική του ισλαμικού εμιράτου στην εκπαίδευση γυναικών και κοριτσιών είναι ξεκάθαρη. Το ισλαμικό εμιράτο πιστεύει ότι κορίτσια και γυναίκες μπορούν να σπουδάζουν και χρειάζεται την εκπαίδευσή τους. Επίσης δίνει κύρος. Η εκπαίδευση δεν αποκλείεται στα κορίτσια και απλά αναμένουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Οι πόρτες για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι ορθάνοικτες για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες», τόνισε ο καθηγητής Καμράν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!