Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: 25 χρόνια από την σφαγή της Σρεμπρένιτσα
[Euronews]: 25 χρόνια από την σφαγή της Σρεμπρένιτσα

[Euronews]: 25 χρόνια από την σφαγή της Σρεμπρένιτσα

25 χρόνια συμπληρώνονται φέτς από την μαζικότερη εξόντωση ανθρώπων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σέρβοι στρατιώτες κατέλαβαν την Σρεμπρένιτσα, και σκότωσαν 8000 Βόσνιους μουσουλμάνους. Η πόλη είχε κηρυχθεί «ασφαλής ζώνη» από τα Ηνωμένα Έθνη για τους πρόσφυγες που είχε προκαλέσει ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης της Βοσνίας και των αυτονομιστικών σερβικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τις δυνάμεις του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς να επιτεθούν στην πόλη. Καθώς οι σερβικές δυνάμεις κατέβαιναν στην πόλη, 20.000 άνθρωποι έψαχναν καταφύγιο σε κοντινά εργοστάσια και χωράφια χωρίς αποτέλεσμα.

Κάποιοι αναζήτησαν καταφύγιο στη βάση του ΟΗΕ που φυλάσσονταν από ολλανδικές δυνάμ εις αλλά και αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Οι Σέρβοι χώρισαν άνδρες και αγόρια για εκτέλεση και έστειλαν γυναίκες και κορίτσια σε περιοχή που ελέγχονταν από την κυβέρνησης της Βοσνίας.

29 Μαρτίου 1993, Πρόσφυγες απομακρύνονται από την πολιουρκούμενη Σρεμπρένιτσα με φορτηγά του ΟΗΕMichel Euler/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Μετά την σφαγή οι σοροί στοιβάχτηκαν σε μαζικούς τάφους που στη συνέχεια μετακινήθηκαν προκειμένου να σβηστούν τα πειστήρια του εγκλήματος.

Απομεινάρια σορών ακόμα υποβάλλονται σε τεστ DNA για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους και να αποδοθούν στους συγγενείς τους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε τον σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!