Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: ¨Εντονη ευρωπαϊκή κριτική στο νέο νόμο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ
[Euronews]: ¨Εντονη ευρωπαϊκή κριτική στο νέο νόμο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ

[Euronews]: ¨Εντονη ευρωπαϊκή κριτική στο νέο νόμο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ

Αντιδράσεις σε υψηλούς τόνους προκαλούν οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ ενώ με συλλήψεις εγκαινιάστηκε η εφαρμογή του νόμου.

Η ψήφιση κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, εντείνει τις ανησυχίες για περιορισμό των ελευθεριών. Περιλαμβάνει σειρά αλλαγών στο δικαστικό σύστημα και στη δραστηριότητα ξένων πολιτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το κίνημα πολιτών που επί μήνες διεκδίκησε στους δρόμους περισσότερη δημοκρατία και αντιμετωπίστη με αστυνομική βία, ανησυχεί τώρα καθώς η αστυνομία ετοιμάζεται για αυστηρή επιβολή της νέας νομοθεσίας. Οι πρώτες συλλήψεις διαδηλωτών που διαμαρτυρήθηκαν για τη νέα κατάσταση δεν άργησαν να συμβούν.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Ο νέος νόμος δεν είναι συμβατός με τον βασικό νόμο, το ντε φάκτο σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ, ούτε και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Κίνας τόσο σε διαδικαστικά θέματα όσο και σε θέματα ουσίας. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Βρετανία

«Ακόμη και σε αυτό το σημείο, προτρέπουμε την Κίνα να κάνει πίσω, να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ και ειλικρινά να αρθεί στο ύψος των διεθνών της υποχρεώσεων τηρώντας την κοινή δήλωση προς τη διεθνή κοινότητα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ.

Τι λέει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ

Η Κάρι Λαμ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, υπερασπίζεται τις αποφάσεις του Πεκίνου και στρέφεται κατά της Δύσης: «Προς τις ξένες κυβερνήσεις ή τους πολιτικούς που διατυπώνουν αντιρρήσεις για τη νέα νομοθεσία, θα μπορούσε κανείς να τους αντιτάξει ότι υιοθετούν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!