Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: H Βρετανία σχεδιάζει νέα deal για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit
[Euro2day]: H Βρετανία σχεδιάζει νέα deal για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit

[Euro2day]: H Βρετανία σχεδιάζει νέα deal για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit

Απέφυγε ωστόσο να ακυρώσει μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου, παρά το γεγονός ότι είπε πως οι όροι της έχουν παραβιαστεί. Τι προβλέπει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και τι ζητάει το Λονδίνο.

Νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα επιβλέπει το εμπόριο μετά το Brexit, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, ζήτησε την Τετάρτη η Βρετανία, αλλά απέφυγε να ακυρώσει μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου, παρά το γεγονός ότι είπε πως οι όροι της έχουν παραβιαστεί.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως μέρος της συμφωνίας του Brexit το 2020, που οριστικοποιήθηκε 4 χρόνια αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit σε δημοψήφισμα.

Με αυτό, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ αναγνώρισαν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη νήσο της Ιρλανδίας. Αναγνώρισαν την ανάγκη να διαφυλαχθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Συμφωνία του Μπέλφαστ), αποφεύγοντας τη δημιουργία «σκληρών συνόρων» στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύοντας τη συνεργασία Βορρά-Νότου.

Στόχος του ήταν να επιλυθεί ο μεγαλύτερος γρίφος του διαζυγίου: Το πώς να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ αλλά επίσης και να αποφευχθούν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η παρουσία των οποίων πολιτικοί όλων των παρατάξεων φοβούνται ότι μπορεί να τροφοδοτήσει τη βία που εν πολλοίς τερματίστηκε από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!