Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Οι βασικοί άξονες του 5ετούς οικονομικού πλάνου της Κίνας
[Euro2day]: Οι βασικοί άξονες του 5ετούς οικονομικού πλάνου της Κίνας

[Euro2day]: Οι βασικοί άξονες του 5ετούς οικονομικού πλάνου της Κίνας

Η Κίνα έχει βασίσει την ανάπτυξή της στις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των υποδομών, και στην εξαγωγή τεράστιου όγκου φθηνών προϊόντων. Πού ρίχνει το βάρος του στρατηγικού σχεδιασμού για ένα «νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης».

Η Κίνα έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τους κύριους άξονες του προγράμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια, δίνοντας έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση και την τεχνολογική αυτονομία, χωρίς ωστόσο να καθορίζει στόχο οικονομικής ανάπτυξης.

Οπως ορίζει η παράδοση του κινεζικού καθεστώτος, η Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία συνεδρίαζε από την Δευτέρα υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, ενέκρινε το 14ο πενταετές πρόγραμμα (2021-2025).

Οι κύριες κατευθύνσεις του πενταετούς προγράμματος θα παρουσιασθούν στο κοινοβούλιο για επίσημη έγκριση και θα εγκριθούν τον προσεχή Μάρτιο.

Ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ κάνει λόγο για ένα «νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης» βασισμένο περισσότερο στην κατανάλωση των νοικοκυριών.

Η Κίνα έχει βασίσει την ανάπτυξή της στις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των υποδομών, και στην εξαγωγή τεράστιου όγκου φθηνώνπροϊόντων.

Ομως, το μοντέλο αυτό, που υποστήριξε σε μία διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών την μετατροπή της Κίνας από φτωχή χώρα στην δεύτερη οικονομία του κόσμου, έχει σήμερα φθάσει στα όριά του.

«Το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, με αυξανόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα», αναφέρεται στο κείμενο, σε μία συγκυρία αυξημένου ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και κρίσης του κορονοϊού που έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Σε ένδειξη της κυριαρχούσας αβεβαιότητας, το κείμενο αποφεύγει να ορίσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία, αντίθετα με το προηγούμενο πενταετές πρόγραμμα που έθετε ως στόχο αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 6,5% ετησίως κατά μέσον όρο κατά την περίοδο 2016-2020.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!