Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Τράπεζες: Τα κριτήρια για δάνεια με κρατική εγγύηση και οι εξασφαλίσεις
[Euro2day]: Τράπεζες: Τα κριτήρια για δάνεια με κρατική εγγύηση και οι εξασφαλίσεις

[Euro2day]: Τράπεζες: Τα κριτήρια για δάνεια με κρατική εγγύηση και οι εξασφαλίσεις

Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις. Μέχρι ποιο ποσοστό μπορούν να ζητήσουν εξασφαλίσεις για τη χρηματοδότηση οι τράπεζες. Πώς μπορούν να τις «αβγατίσουν», για να προστατευθούν από το ρίσκο.

Βατά κρίνονται από την πλειονότητα των επιχειρήσεων τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για την επιλεξιμότητα του προγράμματος παροχής κεφαλαίου κίνησης με κρατική εγγύηση, ενώ αντίθετα προβληματισμός υπάρχει για τις ζητούμενες εξασφαλίσεις.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος παροχής κεφαλαίου κίνησης με κρατική εγγύηση, προς τις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις, ξεκίνησε χθες. Η διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων άνοιξε στις 3 το μεσημέρι, με τις τράπεζες να προτρέπουν τους πελάτες τους για ταχεία υποβολή αιτήσεων, λόγω της εκδήλωσης πολύ υψηλού ενδιαφέροντος.

Στόχος είναι η διάθεση δανείων έως 3,6 δισ. ευρώ, ενώ σε εφεδρεία βρίσκεται η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος έως τα 7 δισ. ευρώ, εφόσον διαπιστωθεί υψηλή ζήτηση, που δεν ικανοποιείται. Τα δάνεια θα αφορούν σε νέες χρηματοδοτήσεις καθώς απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα οποία έχουν θέσει οι 13 συμβεβλημένες τράπεζες με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, κρίνονται βατά από την αγορά, επιτρέποντας την πρόσβαση στο πρόγραμμα σε όλες σχεδόν τις «υγιείς» επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την Covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα εξής προαπαιτούμενα:

  • Ιδια κεφάλαια μεγαλύτερα του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου,
  • Το σύνολο των υποχρεώσεών τους να μην υπερβαίνει το 75% των περιουσιακών τους στοιχείων στις χρήσεις 2018 και 2019,
  • Τα EBITDA κατά τις χρήσεις 2018 και 2019 να καλύπτουν έστω τους τόκους (interest cover >1x),
  • Business plan από το οποίο να προκύπτει ανάγκη κεφαλαίου κίνησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!