Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Τόμσεν: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα χτυπηθούν περισσότερο
[Euro2day]: Τόμσεν: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα χτυπηθούν περισσότερο

[Euro2day]: Τόμσεν: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα χτυπηθούν περισσότερο

Η ανάκαμψη δεν θα είναι συμμετρική σε όλη την Ευρώπη γράφει το στέλεχος του ΔΝΤ. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των κρατών που είναι σε ποιο δύσκολη θέση. Τα λάθη που τώρα πληρώνονται.

Η Ευρώπη θα γνωρίσει ύφεση 9,3% το 2020 και θα ανακάμψει μερικώς το 2021, με 5,7% εκτιμά το ΔΝΤ. Ετσι, δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν το 2022, σημειώνει ο Πολ Τόμσεν σε άρθρο του στο blog του Ταμείου. Τονίζει, ωστόσο ότι να βρεθεί εμβόλιο σύντομα η ανάκαμψη μπορεί να είναι γρηγορότερη. Αντίθετα, αν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν χειρότερα.

Όπως υποστηρίζει κάποιες χώρες θα δυσκολευτούν περισσότερο να ανακάμψουν. Αρκετές μπήκαν στην κρίση με παγιωμένες δυσκαμψίες στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που φρενάρουν την δυνητική τους ανάπτυξη. Άλλες εξαρτώνται από κλάδους που είναι βαθιά συνδεδεμένοι με διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού, και γι’ αυτό είναι ευάλωτες σε διαταραχές αυτών των αλυσίδων.

Σε αρκετές μεγάλες χώρες της ευρωζώνης συνυπάρχουν χαμηλή ανάπτυξη, υψηλά χρέη και περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος, συνδυασμός που περιορίζει την δυνατότητα για αντίδραση σε ένα σοκ. Αναπόφευκτα, γράφει, οι μεγάλες αποκλίσεις στις αρχικές συνθήκες θα οδηγήσουν πιθανότητα σε «υψηλά άνιση» ανάκαμψη εντός της Ευρώπης.

Οι χώρες της Ευρώπης με υψηλά χρέη θα υποφέρουν περισσότερο από το κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!