Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Θετική έκπληξη με ύφεση μόνο 2,3% το 1ο τρίμηνο
[Euro2day]: Θετική έκπληξη με ύφεση μόνο 2,3% το 1ο τρίμηνο

[Euro2day]: Θετική έκπληξη με ύφεση μόνο 2,3% το 1ο τρίμηνο

Πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά το lockdown. Η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ το ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά (4,4%) έναντι του 4ου τριμήνου του 2020.

Εντυπωσιακές αντοχές επέδειξε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την ύφεση να περιορίζεται σε μόλις 2,3%, μακράν των προβλέψεων με τις οποίες είχε στηριχθεί ο προϋπολογισμός και αφορούσαν σε ύφεση 11,3%. Σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται ανάπτυξη 4,4% έναντι του 4ου τριμήνου του 2020.

Οι παραδοχές του προϋπολογισμού, μάλιστα, είχαν συνταχθεί το Νοέμβριο, όταν κανένας στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το lockdown θα διατηρούνταν μέχρι και τα τέλη Απριλίου και η ισχύς των μέτρων στήριξης θα έπιανε καλοκαίρι. Στην καρδιά του πρώτου τριμήνου μάλιστα δεν έλειπαν εκτιμήσεις ότι η ύφεση μπορεί να αγγίξει και το 15%.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις σταδιακά βελτιώθηκαν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική, εξετάζοντας πρόσφατα στοιχεία, είχε υποστηρίζει ότι υποδηλώνουν μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2021 μικρότερη του 7,5% ετησίως (αρχική εκτίμηση ΕΤΕ: -9,5% ετησίως – Μάρτιος 2021).

Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν σε προσωρινά στοιχεία και δεν πρέπει να αποκλειστεί ενδεχόμενο ουσιαστικής αναθεώρησης.

Οσον αφορά το 2020, οι νεότερες εκτιμήσεις της στατιστικής αρχής, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, δεν μεταβάλλουν την ύφεση του προηγούμενου έτους (8,2%).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!