Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Στους θεσμούς η νέα ρύθμιση για κορωνοχρέη, στο τραπέζι και ο μειωμένος ΦΠΑ
[Euro2day]: Στους θεσμούς η νέα ρύθμιση για κορωνοχρέη, στο τραπέζι και ο μειωμένος ΦΠΑ

[Euro2day]: Στους θεσμούς η νέα ρύθμιση για κορωνοχρέη, στο τραπέζι και ο μειωμένος ΦΠΑ

Η νέα ρύθμιση των φορολογικών οφειλών της πανδημίας στο επίκεντρο της 11ης αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα. Ανοίγει η βεντάλια των οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου. Στο τραπέζι και η μονιμοποίηση μειωμένου ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων.

Φορολογική ατζέντα με αιχμή τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας και τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο θέτει το οικονομικό επιτελείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης που ξεκινάει σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο των δανειστών θα βρεθούν ο δημοσιονομικός λογαριασμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, η πορεία του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Το καυτό και επείγον θέμα για το υπουργείο Οικονομικών είναι η έγκριση του νέου σχεδίου διακανονισμού των κορωνοχρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 έως και 72 και αναβίωση των 100 ή 120 δόσεων με στόχο να δοθούν «ταμειακές ανάσες» στους πληττόμενους και να αποφευχθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται αισιόδοξα ότι οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φώς για τη ρύθμιση και μάλιστα δεν αποκλείουν οι λεπτομέρειες του σχήματος με τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τους δικαιούχους να ανακοινωθούν ακόμα και εντός του μήνα ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα», παράλληλα με τα νέα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και με την ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης όπως η κάλυψη παγίων δαπανών με πιστωτικό για την πληρωμή των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από σήμερα.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην Εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις καθώς η τρέχουσα των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!