Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων (και) με μετρητά
[Euro2day]: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων (και) με μετρητά

[Euro2day]: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων (και) με μετρητά

Δρομολογείται νέο πλαίσιο, το οποίο προβλέπει ότι εκτός από φορολογικά κίνητρα, θα παρέχονται και κίνητρα «κεφαλαιακής μορφής». Ποιες αλλαγές έρχονται στη συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων και στον αναπτυξιακό νόμο.

Ενισχύσεις και σε ρευστό θα μπορούν να λαμβάνουν οι στρατηγικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο εξής στη χώρα, ενώ στο πλαίσιο επιτάχυνσης και απλοποίησης των διαδικασιών, όσες επενδύσεις είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ θα «ανατίθενται» σε ιδιώτες ελεγκτές.

Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης για την προσέλκυση και την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα.

Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να θεσπιστεί σύντομα και ήδη οι βασικές πτυχές του παρουσιάστηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Ωστόσο, η βασικότερη «καινοτομία» του είναι ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων που θα χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές, οι ενισχύσεις δεν θα περιορίζονται στις φορολογικές απαλλαγές, τη σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή για 12 έτη και την ταχεία αδειοδότηση που ισχύουν σήμερα, αλλά θα υπάρχει και η πρόβλεψη για την καταβολή μετρητών.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά, εκτός των παραπάνω μορφών ενίσχυσης, στα κίνητρα προστίθενται και η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και η επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Δηλαδή, πλέον θα παρέχονται και κίνητρα «κεφαλαιακής μορφής».

Τα συγκεκριμένα κίνητρα θα παρέχονται στις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας όπως αυτές ορίζονται στο υφιστάμενο πλαίσιο, καθώς και σε μια νέα κατηγορία επενδύσεων, που αφορά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που εντάσσονται σε νέους τομείς, όπως η αγροδιατροφή, η τεχνητή νοημοσύνη, η διαχείριση απορριμμάτων, η πράσινη ανάπτυξη, η αγροτοβιοτεχνολογία, η ρομποτική, ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχείρησης, τα επιχειρηματικά πάρκα κ.ο.κ.

Μάλιστα η υπαγωγή των Επιχειρηματικών Πάρκων στον «θεσμό» των στρατηγικών επενδύσεων εκτιμάται και αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάπτυξή τους, ώστε να διαμορφωθεί ένας χάρτης με σύγχρονους χώρους υποδοχής επιχειρήσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η αναμόρφωση και βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου των ιδιωτικών και στρατηγικών επενδύσεων θα καταστήσει τη χώρα μας ανταγωνιστική στην προσέλκυση νέων επενδυτών και την υλοποίηση μακροπρόθεσμων βιώσιμων επενδύσεων, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!