Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Στα ύψη η απόδοση κεφαλαίων για δεκάδες εισηγμένες
[Euro2day]: Στα ύψη η απόδοση κεφαλαίων για δεκάδες εισηγμένες

[Euro2day]: Στα ύψη η απόδοση κεφαλαίων για δεκάδες εισηγμένες

Μέση απόδοση 7,5% καταγράφει ο δείκτης ROE για κερδοφόρες εισηγμένες στο χρηματιστήριο μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο. Η λίστα των εταιρειών που ξεχώρισαν και ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επόμενη μέρα.

H πολύ βελτιωμένη εξαμηνιαία κερδοφορία των εισηγμένων τόσο σε σχέση με το πρώτο μισό της περυσινής χρονιάς, όσο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, είχε ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- και τη δραστική άνοδο της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών αυτών.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα των κερδοφόρων εταιρειών του πρώτου εξαμήνου, η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους διαμορφώθηκε στο 7,46%, επίδοση που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή, αν κάποιος συνεκτιμήσει ότι:

α) Αναφέρεται μόνο σε έξι μήνες και όχι σε δωδεκάμηνη περίοδο.

β) Λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία οι αποδόσεις των εναλλακτικών επενδύσεων σταθερού εισοδήματος (προθεσμιακές καταθέσεις, εταιρικά και κρατικά ομόλογα) είτε είναι μηδενικές, είτε κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

γ) Οι πολύ ικανοποιητικές αυτές αποδόσεις σημειώθηκαν εν μέσω πολύμηνων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία έπληξαν τα οικονομικά αποτελέσματα πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων (πχ τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο).

Βέβαια, οι επενδυτές προκειμένου να αξιολογήσουν τον παρατιθέμενο δείκτη, θα πρέπει να συνεκτιμήσουν αρκετούς παράγοντες, όπως το ότι:

  1. Τα αποτελέσματα αρκετών εταιρειών έχουν επηρεαστεί από μη λειτουργικά κέρδη (άρα και συνήθως μη επαναλαμβανόμενα), όπως π.χ. κέρδη από αποτιμήσεις αποθεμάτων, από διαγραφές δανείων και από αναπροσαρμογές στις εύλογες αξίες των ακινήτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!