Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Στα 16 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου για το 2022
[Euro2day]: Στα 16 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου για το 2022

[Euro2day]: Στα 16 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου για το 2022

Eνα μέρος από τον δανεισμό – περί τα 10,8 δισ. ευρώ – θα απορροφηθεί για την χρηματοδότηση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού, ενώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν θα πρέπει να καταβληθούν χρεωλύσια περίπου 4,3 δισ. ευρώ

Στα 16 δισ. ευρώ θα ανέλθει ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου για το 2022, σε «περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων», σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Στο μεταξύ το 2021 το Ελληνικό Δημόσιο όπως φαίνεται από την Εισηγητική Έκθεση δανείστηκε το 2021 μέσω ρέπος (συμφωνίας αγοράς και επαναπώλησης τίτλων) το ποσό ρεκόρ των 30 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο δανειακό πρόγραμμα του 2022, ένα μέρος από τον δανεισμό – περί τα 10,8 δισ. ευρώ – θα απορροφηθεί για την χρηματοδότηση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού, ενώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν θα πρέπει να καταβληθούν χρεωλύσια περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται η αποπληρωμή 2,6 δισ. ευρώ για διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

Σε γενικές γραμμές το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022 θα κινηθεί στην ίδια στρατηγική που ακολουθήθηκε φέτος και η οποία είχε ως αποτέλεσμα ν΄ αντληθούν από την αγορά 15,4 δισ. ευρώ με τις εκδόσεις νέων ομολόγων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!