Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Spiegel: H Frontex γνώριζε για τα pushback μεταναστών στην Ελλαδα
[Euro2day]: Spiegel: H Frontex γνώριζε για τα pushback μεταναστών στην Ελλαδα

[Euro2day]: Spiegel: H Frontex γνώριζε για τα pushback μεταναστών στην Ελλαδα

Τη νύχτα μεταξύ 18 και 19 Απριλίου η Frontex κατέγραψε από αέρος την ελληνική ακτοφυλακή να επιβιβάζει πρόσφυγες σε βάρκα χωρίς μηχανή και να τους εγκαταλείπει στην τύχη τους. Πρόκειται για σαφή παραβίαση του δικαίου. Εκθεση-κόλαφος.

«Επί μήνες ευρωβουλευτές εξέταζαν τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Η έκθεσή τους αποτελεί κόλαφο για τον Φαμπρίς Λεζερί, επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex, παρατηρεί το Spiegel Online με τίτλο «Η Frontex γνώριζε για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έκανε τίποτα».

Σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα η Frontex είχε στη διάθεσή της αποδείξεις για ενδεχόμενα παράνομα pushback από τις ελληνικές συνοριακές αρχές. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ωστόσο‚ ‘αμέλησε είτε να καταγγείλει, είτε να αποτρέψει τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων‘, συμπεραίνει η έκθεση των ευρωβουλευτών.

Οι ευρωβουλευτές σκιαγραφούν τον επικεφαλής της Frontex ως κάποιον, ο οποίος αδιαφορεί για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει παραβιάσεις. Στις 17 σελίδες της έκθεσης οι ευρωβουλευτές απαριθμούν λάθη και παραλείψεις.

Επιπλέον ο Φαμπρίς Λεζερί, όταν καλούνταν στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, αποσιωπούσε πληροφορίες για μεμονωμένες παράνομες επαναπροωθήσεις. Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων υπάλληλοι φύλαξης συνόρων αποτράπηκαν από τη δήλωση παράνομων ενεργειών στην ηγεσία της Frontex μέσω του λεγόμενου Serious Incident Report.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!