Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: S&P: Εκμηδενίζεται η προοπτική γρήγορης μείωσης των ελληνικών NPEs
[Euro2day]: S&P: Εκμηδενίζεται η προοπτική γρήγορης μείωσης των ελληνικών NPEs

[Euro2day]: S&P: Εκμηδενίζεται η προοπτική γρήγορης μείωσης των ελληνικών NPEs

Η πανδημία φρενάρει τις ελληνικές τράπεζες που είχαν αξιοσημείωτες επιδόσεις στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων. «Σταθερές» αντί «θετικές» οι προοπτικές για τον κλάδο. Οι νέες εκτιμήσεις για την κερδοφορία.

Η πανδημία έβαλε φρένο στο θετικό οικονομικό μομέντουμ σε Ελλάδα και Κύπρο εκτιμά η S&P σε ειδική ανάλυση για τον τραπεζικό κλάδο. Σημειώνει δε ότι αντιμετωπίζει την τάση σε ότι αφορά τους κινδύνους ως «σταθερή» αντί για «θετική» (σ.σ. η έκθεση δεν συνιστά αλλαγή αξιολόγησης).

Η ύφεση που προκαλεί η πανδημία, σημειώνει ο οίκος, επιβραδύνει την ανάκαμψη στην κτηματαγορά και το αξιόχρεο του ιδιωτικού τομέα. Αναμένεται παγκόσμια επιβράδυνση και αυτό θα έχει αντίκτυπο στον τουρισμό, τα ταξίδια και τον τομέα των υπηρεσιών.

Ουσιαστικά εκμηδενίζονται οι προοπτικές για γρηγορότερη εκκαθάριση των προβληματικών δανείων, ένα τομέα στον οποίο είχε γίνει σημαντική πρόοδος από την πλευρά των τραπεζών με τη στήριξη και κάποιων πρωτοβουλιών που έλαβαν οι κυβερνήσεις. Ειδικά για την Ελλάδα αυτή η μεταβολή των προσδοκιών από «θετικές» σε «σταθερές» γίνεται και γιατί η S&P προβλέπει ότι η κερδοφορία θα παραμείνει αδύναμη και θα επιβραδύνει προσωρινά τις τράπεζες από την περαιτέρω διαφοροποίηση του προφίλ χρηματοδότησής τους με πιο μακροπρόθεσμο και οικονομικό τρόπο.

Όπως υποστηρίζει ο οίκος Ελλάδα και Κύπρος χτυπήθηκαν από την πανδημία εν μέσω ανάκαμψης που κέρδιζε δυναμική τα τελευταία δυο χρόνια. Αξιοποίησαν την τάση για να λάβουν μέτρα που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να καθαρίσουν τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!