Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Σκληρή μάχη Βορρά-Νότου για την δημοσιονομική πολιτική
[Euro2day]: Σκληρή μάχη Βορρά-Νότου για την δημοσιονομική πολιτική

[Euro2day]: Σκληρή μάχη Βορρά-Νότου για την δημοσιονομική πολιτική

Κλείνουν ένα – ένα τα παραθυράκια δημοσιονομικής χαλάρωσης. Τι λένε τα συμπεράσματα του Ecofin για τις χώρες με υψηλό χρέος. Πότε αναμένεται να σφίξουν τα ζωνάρια και γιατί. Οι κίνδυνοι της πανδημίας, η επιμονή των Βορείων και ο ρόλος του Σχεδίου Ανάκαμψης. Αποκαλυπτικό έγγραφο.

Τελικά ούτε το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ κύλησε χωρίς κόντρες. Τα συμπεράσματα για την εις βάθος έκθεση για την διαδικασία των δημοσιονομικών ανισορροπιών του 2021, (Macroeconomic Imbalance Procedure) έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την διαφορετική στάση που υιοθετούν οι χώρες του βορρά για το πώς προχωρούν οι οικονομίες εν μέσω πανδημίας και προαναγγέλλουν ότι αργά η γρήγορα έρχεται σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο (μπορείτε να το διαβάσετε στην δεξιά στήλη, «Συνοδευτικό Υλικό») κίτρινη κάρτα δίνεται σε 12 χώρες, από τις οποίες όμως τρεις είναι στο κόκκινο: η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος.

Ο λόγος; Κατά τις χώρες του Βορρά οι οικονομίες αυτών των χωρών είχαν ήδη προβλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής και υψηλό χρέος, τα οποία δεν δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας αλλά ήταν δομικά προβλήματα που απλά επιδεινώθηκαν. Συνεπώς, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, οι τρεις αυτές χώρες θα αναμένεται να ακολουθήσουν πιο σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή για να διορθώσουν τα δομικά τους προβλήματα ώστε να μην φέρουν σε κίνδυνο άλλες χώρες μέσω spill over.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!