Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: ΣΥΡΙΖΑ: Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού «θα βγάλει αλήθειες»
[Euro2day]: ΣΥΡΙΖΑ: Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού «θα βγάλει αλήθειες»

[Euro2day]: ΣΥΡΙΖΑ: Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού «θα βγάλει αλήθειες»

Τι περιμένουν για ύφεση και «δήθεν ισοσκελισμένη» εικόνα. Στο μικροσκόπιο οι κωδικοί των κοινωνικών δαπανών με έμφαση σε δημόσια υγεία-παιδεία. Κόντρα για πλειστηριασμούς και αναδρομικά συνταξιούχων.

Τα «ψηλά γράμματα» και τα κρυμμένα σχέδια θα αναζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από το προσχέδιο του νέου κρατικού Προϋπολογισμού, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Παρότι μεσολαβούν πολλά από το προσχέδιο μέχρι το τελικό σχέδιο, που ψηφίζεται στα μέσα Δεκεμβρίου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δοθεί κυβερνητικό «σινιάλο» για τις κοινωνικές δαπάνες και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που προκάλεσε (και εξακολουθεί να προκαλεί) σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας η βαθιά ύφεση. Στο μικροσκόπιο θα μπουν, φυσικά, οι δαπάνες σε υγεία και παιδεία, καθώς οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν προοιωνίζονται ομαλή συνέχεια, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Πέραν τούτων, η κατ΄ αρχάς εκτίμηση είναι πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσπαθήσει να εμφανίσει έναν «περίπου ισοσκελισμένο» Προϋπολογισμό. «Αυτό θα γίνει χάριν εντυπώσεων, είναι προφανές ότι καμία πρόβλεψη, ούτε η πιο αισιόδοξη, δεν οδηγεί σε τέτοιο κατόρθωμα», εξηγούν. Επισημαίνοντας ότι η τυχόν «πλαστή θετική εικόνα» αυτού του προσχεδίου (σ.σ. και του τελικού κειμένου του Προϋπολογισμού) θα «διορθώνεται» στη διάρκεια του 2021 από την ίδια την οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα.

Ως προς το βάθος της ύφεσης, αναμένουν ότι η πρόβλεψη θα κινείται πέριξ του 8%, υπενθυμίζοντας ότι η αρχική πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ήταν «μηδέν» και στη συνέχεια έγινε «4-5%».

Μόνο 4,6 δισ. οι άμεσες δαπάνες

Δεδομένου ότι το βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πέσει στις κοινωνικές δαπάνες και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, με έμφαση στους μικρομεσαίους, τα «σφυριά» των στελεχών του οικονομικού κύκλου «χτυπούν» ήδη σ’ αυτή την κατεύθυνση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!