Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Η συνταγή Μέρκελ για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ
[Euro2day]: Η συνταγή Μέρκελ για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ

[Euro2day]: Η συνταγή Μέρκελ για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ

Αρχίζει σήμερα το παζάρι για το Πακέτο Ανάκαμψης. Δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις έως και τον Δεκέμβριο η καγκελάριος. Η γερμανική στρατηγική και οι αντιδράσεις χωρών που δείχνουν αλλαγή του πακέτου του «Ταμείου Ανάκαμψης».

Λίγες μόνο ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ για το πακέτο στήριξης της Κομισιόν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, αποκάλυψε τις προθέσεις της.

Σε συνάντηση της με βουλευτές του κόμματος της, CDU, η κ. Μέρκελ είχε την ευκαιρία να μιλήσει ανοικτά για την γερμανική πολιτική γραμμή ενόψει των διαπραγματεύσεων και να αποκαλύψει ότι:

  • Δεν αναμένει άμεσα συμβιβασμό. Ελπίζει σε πρόοδο εντός του Ιουλίου και μετά την έναρξη της Γερμανικής Προεδρίας, όμως ακόμα δεν είναι σαφές εάν μπορούν να ολοκληρωθούν εντός Ιουλίου «τέτοια σοβαρά θέματα».
  • Η συμφωνία «θα ήταν επιθυμητή γιατί εάν η ΕΕ βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 και χωρίς πακέτο οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει πως η Ευρώπη θα δείξει αδυναμία στο να λάβει αποφάσεις». Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο, λόγω πολυπλοκότητας των θεμάτων.
  • Η Γερμανία επιθυμεί επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο μαζί με τον 7ετή προϋπολογισμό και τα νέα κονδύλια που θα αποφασιστούν μετά από διαπραγματεύσεις των χωρών μελών. «Θα είναι «τέχνη» να συνθεδούν οι μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε στην κοινοβουλευτική της ομάδα.

Πρόσθεσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει «πιο πολύπλοκες και ίσως αυτό κάνει την τελική συμφωνία πιο εύκολη, παραπέμποντας στην συνήθη γερμανική πολιτική για συμφωνία το τελευταίο λεπτό».

Οι προθέσεις της Καγκελαρίου επιβεβαιώνουν πλήρως τα σχετικά ρεπορτάζ του Euro2day.gr, που εδώ και καιρό έκαναν λόγο για την στρατηγική του Βερολίνου να σπρώξει τα μεγάλα θέματα στην Γερμανική προεδρία , για δημοσιονομικό 7ετές πλαίσιο που θα συνοδεύει τις αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και για πιέσεις του Βορρά να μπει από το 2021 δημοσιονομικό ζωνάρι και να καταργηθεί η «γενική ρήτρα διαφυγής» .

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!