Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Σύνοδος Κορυφής: Πώς ανακατεύει την τράπουλα το βέτο της Κύπρου
[Euro2day]: Σύνοδος Κορυφής: Πώς ανακατεύει την τράπουλα το βέτο της Κύπρου

[Euro2day]: Σύνοδος Κορυφής: Πώς ανακατεύει την τράπουλα το βέτο της Κύπρου

Από τη στάση της Λευκωσίας θα εξαρτηθεί το ανακοινωθέν για Τουρκία. Εκθειάζει την Άγκυρα η Μέρκελ για το προσφυγικό, έρχονται πιέσεις προς την Αθήνα. Ισες αποστάσεις από ΗΠΑ. Στην Άγκυρα ο Φ. Ρίκερ. Σιγή ασυρμάτου από Μακρόν.

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν, ως είθισται, στα χέρια τους το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Και αυτό γιατί, μετά το βέτο της Λευκωσίας για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η ΕΕ καλείται να βρει τη μέση λύση, ώστε να ικανοποιήσει την Κύπρο.

Η Αγκελα Μέρκελ δεν θέλει αυστηρό κείμενο και σχέδιο κυρώσεων που μπορεί να «εκνευρίσει» την Τουρκία. Η επιβολή κυρώσεων, υπό αυτό το πρίσμα, λένε πηγές, έχει πλέον μηδενικές πιθανότητες. Το παιχνίδι παίζεται στο εάν θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση δέσμης κυρώσεων, ώστε να μπει σε εφαρμογή εάν η Τουρκία δεν τηρήσει τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε.

Το κυπριακό βέτο σε επίπεδο ΥΠΕΞ φάνηκε να αποδιοργανώνει τα σχέδια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που όπως έγινε γνωστό, μετατέθηκε για μια εβδομάδα λόγω κρούσματος Covid-19 στο γραφείο του προέδρου. Οι κακές γλώσσες, βέβαια, λένε ότι η Σύνοδος ακυρώθηκε ώστε να δοθεί χρόνος και να βρεθεί τρόπος να αποσύρει η Κύπρος το βέτο.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο γράμμα του προέδρου Σαρλ Μισέλ, που αφορούσε τη ματαιωμένη σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, είχε το θέμα της Τουρκίας τελευταίο, με χλιαρή ρητορική και σαφή ένδειξη ότι δεν θα συζητηθούν κυρώσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!