Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια με γερμανική πρωτοβουλία
[Euro2day]: Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια με γερμανική πρωτοβουλία

[Euro2day]: Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια με γερμανική πρωτοβουλία

Το απόγευμα της Δευτέρας η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ. Η Γερμανία πιέζει για επιτάχυνση ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις 16:00 ελληνική ώρα ξεκινά, μετά από πρόσκληση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε μορφή τηλεδιάσκεψης, η ετήσια Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία. Θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της ΕΕ όπως και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Σύνοδος Κορυφής διοργανώνεται από το 2014 με γερμανική πρωτοβουλία. Στόχοι της είναι η εδραίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η σταθεροποίησή τους, αλλά και η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσά τους σε όλους τους τομείς, προκειμένου να ξεπεραστούν εθνικές και θρησκευτικές εντάσεις που προκάλεσαν οι γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι.

Αντιφατικές θέσεις στην ΕΕ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (αριστερά) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (2ος από δεξιά) έχουν επιφυλάξεις για την Αλβανία.

Σε πρόσφατο μήνυμά της η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε ως μια επιτυχία των περασμένων Συνόδων Κορυφής το «Βήμα της Νεολαίας των Δυτικών Βαλκανίων», μέσω του οποίου συντονίζονται προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και νέων, όπως επίσης και ο διάλογος σε ό,τι αφορά την αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων και έργα συγκοινωνίας και υποδομών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!