Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πρωτογενές έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ στο 8μηνο
[Euro2day]: Πρωτογενές έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ στο 8μηνο

[Euro2day]: Πρωτογενές έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ στο 8μηνο

Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στον προϋπολογισμό. Σημεία βελτίωσης της εικόνας σε ό,τι αφορά τα έσοδα καταγράφονται τον Αύγουστο. Στα 4,38 δισ. ευρώ η υπέρβαση στις δαπάνες. Το μήνυμα του Θ. Σκυλακάκη.

Πρωτογενές έλλειμμα 6,607 δισ. ευρώ δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Αύγουστο. Παρ’ όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο καταγράφοντας την εικόνα σε ό,τι αφορά τα έσοδα του Αυγούστου. Σε δήλωσή του ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημειώνει:

«Τα φορολογικά έσοδα του μηνός Αυγούστου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Έφτασαν στο ύψος των εσόδων της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2020 και ήταν κατά 400 εκατ. περισσότερα από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι δηλαδή 400 εκατ. πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις μας, που έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η επίδοση αυτή έχει προφανώς και κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, όμως με βεβαιότητα αντανακλά τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και την αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση.
Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.930 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3.524 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!