Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πρώτη φορά από το 2019 πάνω από 16% ο πληθωρισμός στην Τουρκία
[Euro2day]: Πρώτη φορά από το 2019 πάνω από 16% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

[Euro2day]: Πρώτη φορά από το 2019 πάνω από 16% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16,19% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, από 15,61% τον Φεβρουάριο. Παραμένουν πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 5%, σε διψήφια επίπεδα στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας τετραετίας.

Πάνω από το 16%, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019, σκαρφάλωσε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η αύξηση του πληθωρισμού ασκεί πίεση στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας ΣαχάπΚαβτσίογλου να διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16,19% σε ετήσια βάση από 15,61% τον Φεβρουάριο, με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 5% και να κινείται σε διψήφια επίπεδα στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας τετραετίας.

Στην αιχμή των ετήσιων αυξήσεων ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειαςκαι εισαγωγών που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών μεταφορικών υπηρεσιών κατά σχεδόν 25%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,13% σε μηνιαία βάση και 31,2% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί στο 17% τον Μάρτιο και λίγο υψηλότερα τον Απρίλιο. Αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθεί και τον Απρίλιο, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί στο 18%.

Ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης Νατσί Αγκμπάλ αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 19% από 10,25%, αλλά απολύθηκε στις 20 Μαρτίου, μετά από μόνο τέσσερις μήνες στη θέση αυτή και δύο ημέρες μετά την τελευταία αύξηση του επιτοκίου, προκαλώντας τη βουτιά της λίρας κατά 12% κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!