Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πού ανέβηκαν, πού έπεσαν οι τιμές στο lockdown
[Euro2day]: Πού ανέβηκαν, πού έπεσαν οι τιμές στο lockdown

[Euro2day]: Πού ανέβηκαν, πού έπεσαν οι τιμές στο lockdown

Στο -1,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ποιες ομάδες προϊόντων εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση και πού “τσίμπησαν” οι τιμές.

Μείωση 1,4% κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εμφανίζουν οι τιμές στους τομείς των μεταφορών, της στέγασης και των επικοινωνιών, ενώ αντιθέτως ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στη διατροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση (σύγκριση με τον Απρίλιο 2019), κατεγράφη μείωση 6,1% στον δείκτη της ομάδας Μεταφορών, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά, ενώ μειωμένος κατά 4,7% ήταν ο δείκτης της ομάδας Στέγασης, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.

Στις επικοινωνίες κατεγράφη μείωση 2,3%, στα διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες 1,6% και 1,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες.

Αντιθέτως, οι τιμές στην ομάδα διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 1%. Στη συγκεκριμένη ομάδα, η αύξηση των τιμών σε μοσχάρι, χοιρινό, αλλαντικά, γάλα, γιαούρτι και νωπά φρούτα, αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση στις τιμές κυρίως του ψωμιού και των δημητριακών, των ψαριών, των ελαίων, των νωπών λαχανικών κ.α.

Αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές της ομάδας Υγείας, κατά 1,4%, λόγω της αύξησης των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές της ένδυσης-υπόδυσης, της εκπαίδευσης καθώς και της ομάδας Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια.

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία σε μηνιαία βάση (σύγκριση Απριλίου-Μαρτίου 2020), καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στη στέγαση, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στα αλκοολούχα ποτά και στα διαρκή αγαθά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!