Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πώς η ΡΑΕ βάζει πλάτη για τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας
[Euro2day]: Πώς η ΡΑΕ βάζει πλάτη για τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας

[Euro2day]: Πώς η ΡΑΕ βάζει πλάτη για τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας

Ο γρίφος της ευστάθειας του ενεργειακού συστήματος, η στάση της κυβέρνησης και η ΕΕ. Ο διαχειριστής υποστηρίζει τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι να ενταχθούν νέες μονάδες φυσικού αερίου και ως τότε κρίνει απαραίτητη την αποζημίωση τους.

Μια σειρά ρυθμιστικών πρωτοβουλιών έχει αναλάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να ανταποκριθεί στο μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού, που υπαγορεύεται από τις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης, σε συνδυασμό με την απανθρακοποίηση.

Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν κρίσιμο παρονομαστή την ευστάθεια του Συστήματος και αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελληνικής πρότασης για τη διεκδίκηση Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας από την Κομισιόν.

Από τη μία πλευρά, η ΔΕΗ επιδιώκει να σβήσει τις λιγνιτικές μονάδες της όσο γίνεται νωρίτερα λόγω της αντιοικονομικής λειτουργίας που συνεπάγονται εξαιτίας των ευρωπαϊκών στόχων για τη μείωση των εκπομπών CO2, από την άλλη, όμως, εγείρονται ζητήματα για την επάρκεια του Συστήματος από ενδεχόμενη πρόωρη απόσυρσή τους.

Έτσι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε και δίνει προτεραιότητα σχεδιασμού στον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας για την αποζημίωση της λιγνιτικής ισχύος που θα εξυπηρετεί την αυξημένη ζήτηση, έως ότου αντικατασταθεί σταδιακά από νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν ζήτησε από το ΥΠΕΝ αναθεώρηση της σχετικής πρότασης που είχε υποβληθεί, για να συμπεριλαμβάνει και το market reform plan, με άλλα λόγια, τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς, στο πλαίσιο του Κανονισμού 943/2019.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!