Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πώς άναψε η φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος
[Euro2day]: Πώς άναψε η φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος

[Euro2day]: Πώς άναψε η φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος

Πώς υπολογίζονται οι ανατιμήσεις που καλούνται να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο ρόλος του ράλι στο φυσικό αέριο, η εκτόξευση στο κόστος ρύπων και οι «τρύπες» στην ενεργειακή πολιτική του κράτους. Πού οφείλεται η εκτόξευση των τιμών τον Αύγουστο και γιατί τα προβλήματα θα κρατήσουν.

Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού είναι πλέον επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εξαιτίας διεθνών παραγόντων, αλλά και της πολιτικής ολιγωρίας για τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής στον ενεργειακό τομέα, που όφειλε να συνεκτιμήσει εναλλακτικούς παράγοντες και να αξιολογήσει μακροπρόθεσμους κινδύνους, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων CO2 έχουν οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές πανευρωπαϊκά, δημιουργώντας ένα κοινό πρόβλημα για όλους. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει δυσμενέστερα την Ελλάδα, που εμφανίζει σταθερή ανοδική πορεία κατά τους τελευταίους τρεις μήνες στις χονδρεμπορικές τιμές, καθώς οι ΑΠΕ είχαν από περιορισμένη έως ελάχιστη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της άπνοιας, και παράλληλα δεν υφίστανται εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

Έτσι, η χώρα μας είχε τον Αύγουστο την υψηλότερη, κατά μέσο όρο, χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, με 121,72 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιούλιο και τον Ιούνιο βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με 101,86 ευρώ/MWh και 83,47 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.

Ήδη, το αυξημένο κόστος παραγωγής μετακυλίεται στα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία έρχονται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σημαντικά επιβαρυμένα τους τελευταίους δύο μήνες και εκτιμάται ότι θα είναι δυσβάσταχτα τον Σεπτέμβριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!