Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Πίτσα, ψωμί και γλυκίσματα από υπολείμματα κρασιού
[Euro2day]: Πίτσα, ψωμί και γλυκίσματα από υπολείμματα κρασιού

[Euro2day]: Πίτσα, ψωμί και γλυκίσματα από υπολείμματα κρασιού

Στην υπηρεσία της κυκλική οικονομίας η οινολάσπη. Το υπόλειμμα που μένει μετά από την αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή κρασιού. Δεν πάει χαμένο. Διοχετεύεται σε ένα δίκτυο επιχειρηματιών στη Β. Ελλάδα που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα. Διευρυμένη γκάμα.

Αν η πίτσα που θα σας σερβίρουν είναι μαύρη και έχει έντονη μυρωδιά ζύμης μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι σας κάνει κάποιος φάρσα ή ότι μπερδεύτηκαν τα υλικά. Η αλήθεια κρύβεται αλλού: Έχει παρασκευαστεί με υποπροϊόντα κρασιού, κόκκινου για την ακρίβεια και έτσι εξηγείται και το σκούρο της χρώμα. Οινοποιείο στην Ιερισσό Χαλκιδικής τους τελευταίους μήνες , αξιοποιεί τα υπολείμματα μετά την ζύμωση του κρασιού και ήδη πολλά από τα προϊόντα αυτά, φτάνουν στο τραπέζι.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διευθυντής του οινοποιείου, Άγγελος Ζαμάνης, εξήγησε πως γίνεται η αξιοποίηση των υλικών που έως τώρα κατέληγαν να πετιούνται και να μην χρησιμοποιούνται ούτε ως ανακυκλώσιμα.

«Η οινολάσπη είναι το υπόλειμμα που μένει μετά από την αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή κρασιού. Αυτό εμείς όχι μόνο δεν το πετάμε αλλά όλο αυτό το μείγμα, το έχουμε διοχετεύσει σε ένα δίκτυο επιχειρηματιών της περιοχής που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα άρτου, όπως πίτσα, ψωμί αλλά και γλυκίσματα. Το μείγμα έχει υπολειμματικά ζάκχαρα , έχει την οξύτητα και τις χρωστικές ουσίες και επειδή έχει παραχθεί αφού έχει γίνει η αλκοολική ζύμωση του κρασιού έχει και υπολείμματα των ζυμομυκήτων άρα και τη μυρωδιά της ζύμης» εξηγεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!