Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ποιοι θα πάρουν φέτος «κοινωνικό μέρισμα»
[Euro2day]: Ποιοι θα πάρουν φέτος «κοινωνικό μέρισμα»

[Euro2day]: Ποιοι θα πάρουν φέτος «κοινωνικό μέρισμα»

Τους λογαριασμούς του νέου «κοινωνικού μερίσματος» στα πλέον αδύναμα νοικοκυριά ξεκινά το οικονομικό επιτελείο. Ποιοι αναμένεται να επωφεληθούν και ποιοι θα μείνουν εκτός στήριξης. Τα δημοσιονομικά περιθώρια και οι προτεραιότητες.

Τους λογαριασμούς του νέου «κοινωνικού μερίσματος» στα πλέον αδύναμα νοικοκυριά ξεκινά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχοντας πάντα σε πρώτο πλάνο το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός όπως και ο επόμενος δεν χαρακτηρίζονται από πλεονάσματα αλλά από βαθιά ελλείμματα. Σε αυτό το πλαίσιο κοινωνικό μέρισμα δεν νοείται, αλλά οι έκτακτες συνθήκες υπαγορεύουν έκτακτες αποφάσεις.

Τα λεγόμενα «δημοσιονομικά περιθώρια» δεν προσδιορίζονται ούτε από στόχους, ούτε από κανόνες και το 2021, δημιουργώντας ενδεχομένως την αίσθηση ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ξοδεύει όσα θέλει. Οι μέχρι τώρα αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου, όμως, καταδεικνύουν πως κεντρική επιδίωξη είναι να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός -πέραν του επιβεβλημένου – με άκριτες δαπάνες σε μια λογική «λεφτά υπάρχουν». Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ισχυρά – στην περιοχή των 37 δισ. ευρώ- και ανατροφοδοτούμενα με φθηνό δανεισμό, αλλά παραμένουν δανεικά.

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα είναι «μετρημένες». «Μην περιμένετε πακέτο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών θέτοντας μια πρώτη άτυπη οροφή των παρεμβάσεων χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!