Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Ποια μέτρα στήριξης έρχονται με το 3ο lockdown
[Euro2day]: Ποια μέτρα στήριξης έρχονται με το 3ο lockdown

[Euro2day]: Ποια μέτρα στήριξης έρχονται με το 3ο lockdown

Χειρουργικού τύπου παρεμβάσεις σε σειρά υφιστάμενων μέτρων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Τα «κουκιά» του προϋπολογισμού και τα στενά περιθώρια ελιγμών στη σκιά της καραντίνας. Δυο κινήσεις για να δοθούν ανάσες.

Με τον προϋπολογισμό να βρίσκεται σε καθεστώς έντονων πιέσεων υπό το βάρος των διαρκώς διογκούμενων περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο: από τη μία πλευρά η κοινωνία διεκδικεί διαρκώς πρόσθετα μέτρα στήριξης, από την άλλη οι πόροι είναι πεπερασμένοι, όπως διαμηνύουν συχνά πυκνά οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Δεν θέλω να καλλιεργώ προσδοκίες…» είπε χθες στον Ant1 ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήματα φορολογουμένων από το εάν θα παραταθεί η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας (έως 26 Φεβρουαρίου) έως το εάν θα ανασταλούν τα τεκμήρια, θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου και θα ακυρωθεί το πέναλτι φόρου για τις e-αποδείξεις, προσθέτοντας πως τα μέτρα στήριξης που ισχύουν είναι αυτά που ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας.

Τα «κουκιά» του προϋπολογισμού είναι μετρημένα και τα περιθώρια ελιγμών στενά. Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης όλο το 2021 και με τους υπολογισμούς της Δευτέρας στον Μάρτιο θα φτάναμε έχοντας αναλώσει τα 5,9 δισ. ευρώ.

Με τους υπολογισμούς της Δευτέρας, οι περιορισμοί στοίχιζαν σε μηνιαία βάση 2,4 δισ. ευρώ και με τα δεδομένα της Τρίτης – μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού- προσεγγίζουμε τα 3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση,

Με αυτά τα δεδομένα, νέο μεγάλο μέτρο στήριξης στον ορίζοντα πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί ήδη – μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο, επέκταση των αναστολών εργασίας και τον Φεβρουάριο (και βλέπουμε), νέος κύκλος (σε δύο φάσεις) επιστρεπτέας προκαταβολής 1,5 δισ. ευρώ Μάρτιο και Απρίλιο) δεν φαίνεται στον ορίζοντα και οι μεγάλες ανάσες των επομένων εβδομάδων εστιάζουν στην ενεργοποίηση δύο διατάξεων που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!